IERLAND, HET LAND VAN VEERTIG TINTEN GROEN

Ierland, het land van 40 tinten groen, stond al lang op mijn verlanglijstje. Het land heeft een adembenemende schoonheid, afwisselende landschappen en indrukwekkende natuur. Om te ontdekken of alle verhalen die ik over Ierland had gehoord waar zijn, ging ik zelf met een vriendin op avontuur.Bij aankomst in Dublin, zijn we gelijk met een huurauto aan onze rondreis begonnen. Ook al heb je eerder aan de linkerkant van de weg gereden, het is altijd                                                                           weer even wennen.

Rathdrum en omgeving

Op ons gemak zijn we, via kustplaatsje Wicklow, naar Rathdrum gereden.  Onze Bed & Breakfast Lettermore lag 2 km buiten het centrum, maar met de auto zaten wij daar zo. Na ons geïnstalleerd te hebben voor de eerste nachten zijn we  ’s avonds eropuit gegaan om een eetgelegenheid te zoeken. We kwamen terecht bij de gezellige Jacob’s Pub en hebben daar goed gegeten en gedronken.

Na een overheerlijk ontbijt zijn wij naar het prachtige Wicklow Mountains National Park gereden. We  hebben de auto geparkeerd,  vervolgens uren gewandeld en genoten van de nog net bloeiende hei.  Hierna hebben wij vanuit Glendalough/Laragh de Old Military Road genomen (een hele uitdaging) en zijn naar Powerscourt House & Gardens gereden. Een indrukwekkend landgoed met prachtige tuinen. Als late lunch hebben we bij de Avoca Store wat lekkers gehaald en dit opgepeuzeld in de tuinen. Daarna terug naar Rathdrum en ’s avonds weer heerlijk gegeten bij Jacob’s.

 

Naar Waterford

De volgende ochtend naar Waterford, met o.a. een stop in Avoca. Het plaatsje heeft gelijknamige winkels over heel Ierland met prachtige producten van wol, van alles voor in huis en lekkernijen. Woolen Mills is een oude weeffabriek, die nog steeds in gebruik is en wij kregen een kleine weefdemonstratie. Een ontzettend leuke stop met een kijkje in de grote Avoca winkel. Door naar de North Slob bij Wexford, een gebied waar duizenden ganzen neerstrijken. Maar ik had niet goed gelezen, want ze arriveren eind september i.p.v. begin september. Er waren nu ongeveer 20 ganzen, i.p.v. 6.000. Dus door naar Waterford! De plaats staat bekend om haar kristal en de beroemde kristalfabriek kun je uiteraard bezoeken.

We reden door naar onze B&B, Blenheim House , een geweldige B&B van 250 jaar oud (de mooiste van onze reis). We hebben onze koffers achtergelaten en kregen de tip richting Dunmore East te rijden. Halverwege was er live muziek op het terras van The Strand Inn, dus zijn wij hier een paar uurtjes neergestreken.

 

Via Middleton naar Clonalkilty

De volgende dag langs de kust naar Middleton voor een bezoek aan de Jameson distilleerderij. Eerst geluncht en toen een rondleiding. De gids vertelde ons allerlei leuke verhalen en anekdotes en na afloop was er een proefsessie. Dat de Ieren trots zijn op hun whisky, dat bleek wel. Na Jameson door naar Blarney Castle waar wij in de toren zijn geklommen om de beroemde Blarney Stone te kussen (heb je last van hoogtevrees, dan niet doen) met de belofte om daarna nooit meer om woorden verlegen te zitten.  Na een bezoek aan Blarney Castle door naar ons overnachtingadres in Clonakilty. Wij hadden graag Cork aangedaan, maar die stad ga ik graag apart als citytrip bezoeken.


Via via naar Killarney

Na het ontbijt naar Bantry Bay. Bij Glengarriff hebben we de auto neergezet en zijn met het ferrybootje over gestoken naar Ilnacullen/Garinish Island om daar de beroemde tuinen te bekijken.We hebben genoten van de bijzondere planten en bloemen die hier te vinden zijn. Gedurende het ferrytochtje kom je zeerobben tegen en pas op voor kapitein Paddy (75 jaar), die vraagt je zomaar ten huwelijk! Terug in de haven heerlijk geluncht in een klein kerkje. Aan het einde van de middag door naar Killarney en onderweg hebben we alvast een stuk van de beroemde Ring of Kerry meegenomen. In Killarney verbleven wij in de kleinschalige en stijlvolle B&B St. Anthony’s. ‘s Avonds hebben wij een boxty gegeten bij het zeer bekende Bricin restaurant, gelegen in het centrum.


Ring of Kerry

Op onze 6e dag hebben we de Ring of Kerry verder ontdekt:  Muckross Abbey and House, de watervallen, Meeting of the Waters met het oude theehuis…  Er is teveel te zien. Aan het einde van de middag hebben wij de Gap of Dunloe in tegenovergestelde richting gereden. Dit kan pas na 16.00 uur, wanneer er geen paard & wagen meer rijdt. Het is een prachtige route en aan het einde ervan zijn wij neergestreken bij Kate Kearney’s  Cottage voor een drankje.’s Avonds fish en chips gegeten in High Street en terug naar St. Anthony’s.

 

Kilkee en omgeving

De volgende dag  zijn we naar het Dingle schiereiland gereden, hier begint een  indrukwekkende kustlijn en  er zijn prachtige stranden.

We hebben de Beehive Houses en het Dun Beag fort bezocht en zijn doorgereden naar Kilkee. Wij hebben de Killrush Ferry genomen om een stuk weg af te snijden.  In Kilkee verbleven wij in de Bayview B&B en hebben we gegeten bij Naughton’s Bar.

 

Op advies van de bareigenaar zijn wij de volgende dag naar Loop Head/Aill na Brun gereden. Hier hebben we langs de kliffen lopen en genoten van de indrukwekkende kustlijn. Terug in Kilkee hebben we geluncht bij The Strand, waar in 1961 Che Guevara nog te gast was. Na de lunch nog gewandeld in de nabije omgeving en lui in de zon gelegen. Voor het avondeten keerden wij terug naar Naughton’s.

 

 Cliffs of Moher

Van Kilkee rijden we richting Galway en wij bezoeken uiteraard de beroemde Cliffs of Moher. Het is er druk, maar een bezoek hieraan mag echt niet ontbreken! Weer een prachtige, lange wandeling. Ik heb gezocht naar de Puffins, maar dit keer was ik daar te laat voor.  Als je hoogtevrees hebt, dan is wandelen niet altijd even makkelijk, want je loopt soms gevaarlijk dicht langs de rand.  Lunchen doen we bij het bezoekerscentrum en dan door naar Galway. Deze plaats hebben we in de namiddag te voet verkend, even  gewinkeld en gedineerd bij een authentiek Italiaans restaurantje en in de pub een Galway Hooker (Iers biermerk) gedronken.  We overnachtten in de Rock Lodge.


Connemara

Van Galway naar Westport en dat doen we via de Connemara, want ook dit prachtige natuurgebied wilden wij niet overslaan.

Eerst een bezoek aan Kylemore Abbey (een huwelijksgeschenk van de toenmalige eigenaar aan zijn vrouw) en daarna naar het National Park. Ook in de Connemara staat nog wat heide in bloei en we maken weer een flinke wandeling. De beroemde paarden komen we enkel in een weide tegen, helaas niet in het wild. De Connemara is een stuk ruiger dan de andere gebieden die wij eerder bezocht hebben.  Aan het einde van de dag komen we aan in Westport waar we  verblijven in Altamont House. ’s Avonds eten we in de Clock Tavern.

De volgende dag moeten we kiezen tussen het beklimmen van Croagh Patrick en een bezoek aan Achill Island. We kiezen het laatste, een eiland waar wij wederom onze ogen uitkijken vanwege de ruige en indrukwekkende natuur.   ’s Avonds keren we terug in Westport en eten heerlijk bij O’Malleys en drinken een pint bij Matt Molloy’s met live muziek.

Binnenland

Vandaag van Westport naar Boyle. Na de prachtige kustlijn is het binnenland een heel ander landschap. Boyle is rustig. We hebben wederom een prachtige B&B, het Abbey House en hier pal tegenaan liggen de overblijfselen van de oude abdij.  Er is verder niet veel te beleven in Boyle.

Van Boyle over de snelweg terug naar Dublin. Daar hebben we eerst ingecheckt in het hotel en toen de huurauto terug gebracht .’s Middags door het centrum gestruind en o.a. de Temple Bar, het Molly Malone standbeeld en Trinity College bezocht. Het is een ontzettend leuke stad, geen hoogbouw, heel overzichtelijk. ’s Avonds ergens een hapje gegeten en uiteraard een afzakkertje genomen in een pub.

Op onze voorlaatste dag hebben we met de Hop on Hop off bus de rest van Dublin verkend. Er is zoveel te zien en te doen. Allereerst naar St. Patricks Cathedral, de meest indrukwekkende kathedraal die ik ooit heb gezien.

En, omdat het mijn verjaardag is, gaan we vervolgens naar het Guinness Storehouse, een beleving die je niet mag overslaan! Het bezoekersgedeelte is als een glazen pint gebouwd en langzaam ga je hierin omhoog en leer je alles over dit zwarte goud. Helemaal bovenin is de Gravity Bar en hier krijg je een pint met Guinness. Het uitzicht is prachtig, je kijkt 360 graden in de rondte. Naderhand maar snel geluncht en terug naar het centrum van Dublin. Hier nog een gratis straatconcert van Mutefish bijgewoond en vervolgens neergestreken in een restaurant om mijn verjaardag verder te vieren.

Ierland in 2 weken zien is te kort! Wij zijn de eerste helft van september geweest en hadden ontzettend geluk met het weer. Gedurende de rondreis hebben we (behalve in Dublin) in Bed & Breakfast’s overnacht. Bijna overal wordt je opgewacht met een kopje thee en je krijgt er de meest waardevolle tips voor onderweg. Boek 4* B&B’s, die zijn van meer gemakken voorzien en hebben eigen faciliteiten. In de kleine dorpjes eet je in de pub (meer heb je vaak niet) , het eten is er eenvoudig maar goed.

De reis zit er op, we gaan met een shuttlebus naar de luchthaven van Dublin en nemen daar nog een laatste pintje. Het land heeft een grote indruk achter gelaten, maar haar bevolking nog meer, die is ontzettend vriendelijk en gastvrij! Ik ga zeker terug!